Uusinta arkkitehtuuria Tukholmassa: tiivistä kaupunkia, joukkoliikennettä ja puurakentamista

Tukholma näyttää mallia siitä, miten rakennetaan tiivistä kaupunkia hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Kasvavassa kaupungissa käytetään paljon myös puuta energiatehokkaana rakennusmateriaalina.

Tiivistyvä Tukholma panostaa joukkoliikenteeseen

Tukholma kasvaa ja kehittyy vauhdilla, ja uusia asuinalueita nousee jatkuvalla sykkeellä ympäri kaupunkia. Kevytraitiotien varrella sijaitseva ekokaupunginosa Hammarby Sjöstad kehittyy edelleen, samoin Årstan lähiö tiivistyy ja uusi uljas Liljeholmen kohoaa korkealle Mälarenin rannalla. Kaupungin länsipuolella sijaitseville Sundbybergin ja Solnan alueille on myös tunnusomaista hyvät kevyen liikenteen yhteydet ja jatkuva tiivistyminen.

Tukholman uusin investointi joukkoliikenteeseen on keskustan ali kulkeva joukkoliikennetunneli Citybanan, joka vihitään käyttöön uusine asemineen heinäkuussa.

Odenplan_sh
Tukholman verkostomaisen kaupunkirakenteen tärkeä osa ovat suuret työpaikkakeskittymät muutaman kilometrin etäisyydellä keskustasta. Ne ovat hyvin kaupunkimaisia, ja niiden liikenneyhteyksiä on kehitetty tietoisesti.

 

Puurakentamista kerrostalossa ja kongressikeskuksessa

Arkkitehti Gert Wingårdhin suunnittelema Strandparkenin viihtyisä asuinympäristö Bällstavikenin rannalla Sundbybergissä on rakentunut vaiheittain 2011 alkaen. Ensimmäisissä massiivipuurakenteisissa kahdeksankerroksisissa asuintaloissa on julkisivumateriaalina seetripaanu, seuraavissa seetrilauta ja uusimmissa harmaa rappaus.

 

Strandparken_sh_small

Lääketieteen kampusalue Karolinska Institutetin äskettäin valmistuneessa saman toimiston suunnittelemassa Aula Medican kongressikeskuksessa on myös upea puu-lasi -julkisivu. Karolinska Institutetin alue kasvaa ja kerää ympärilleen myös elinkeinotoimintaa, palveluita ja asuntoja.

Aula Medica_sh_pieni


Uusia yliopistorakennuksia

Tukholmaan on hiljattain valmistunut myös kaksi uutta yliopistorakennusta. Uusin tulokas on Valhallavägenin tuntumassa sijaitseva musiikkikorkeakoulu Kungliga Musikhögskolanin rakennus (AIX Arkitekter 2017).

Paljon huomiota on kerännyt Kungliga Tekniska Högskolanin vuonna 2015 valmistunut uusi arkkitehtiosasto, joka on ruotsalaisen Tham & Videgård -arkkitehtitoimiston suunnittelema. Rakennuksen corten-pintainen julkisivu istuu hyvin KTH:n rakennusten punatiilimiljööseen. Rakennus levittäytyy myös maan alle, ja puu on materiaalina tärkeässä roolissa sen onkalomaisissa sisätiloissa. Rakennus voitti Ruotsin merkittävimmän arkkitehtipalkinnon Kasper Salin -palkinnon vuonna 2015.

KTH_architect_department_sh

 

Opintomatka Tukholmaan? Archtours tuottaa ryhmille arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun opintomatkoja Pohjoismaiden ja Euroopan kiinnostavimpiin kaupunkeihin. Yrityksen tai kunnan tarpeisiin räätälöity opintomatka tuottaa uusia ideoita ja hyödyllisiä referenssejä. Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää: tuottaja Hanna Hannus, puh. 0102350 560 tai archtours@archtours.com.

 

Teksti: Marianna Heikinheimo
Kuvat: Sami Heikinheimo